3 maart 2022

Sambal Shiok – Mandy Yin

Sambal Shiok - Mandy Yin - Boek - Yvette Koedam

Elke keer doe ik weer een happy dance als ik door de lijst met verwachte boeken op Hebban blader en daar een keuken tussen zie staan waar ik nog niks af van weet. Zo verscheen daar in maart ten tonele: Maleisië! Helaas heb ik nog nooit het land bezocht, ben ik tot op heden nog geen Maleisisch restaurant binnengestapt en ik zou er nog geen kenmerkend recept van kunnen opnoemen. En to be honest, super pittig eten is ook niet echt aan mij besteed… Maar wellicht komt daar verandering in, want Mindy Yin heeft een vlammend rood meesterwerk uitgebracht genaamd: Sambal Shiok. Waardoor we binnen no-time allemaal een extra lepel sambal op onze maaltijd kwakken en een lekker kruidige curry op tafel zetten!

Waar gaat het boek over?
In Sambal Shiok neemt Mindy Yin ons mee op reis naar Maleisië en laat ons proeven van de lokale gevarieerde keuken. Maleisisch eten is het resultaat van een samensmelting die door de eeuwen heen heeft plaatsgevonden en waarbij inheemse Maleisische ingrediënten hand in hand leerden samengaan met rijke Indiase kruiden en nuftige Chinese technieken. In Sambal Shiok ontdek je dat in de Maleisische keuken een perfecte balans heerst tussen zoet, zuur, zout, spicy en een hintje van bitter. Tijd dus dat je kennis leert maken met Maleisië: de melting pot van Zuidoost-Azië.

Aan wat voor recepten moet je denken?
Waan je in Georgetown op het eiland Penang, det culinaire hoofdstad van Maleisië, en geniet van het fantastische streetfood: Penang assam laksa noedelsoep, nasi lemak, of een juicy kipsaté die net weer even anders smaakt dan je gewend bent. Mandy laat je zien hoe deze gevarieerde keuken in elkaar zit en deelt de recepten die ze van haar moeder leerde. Gemakkelijke recepten, geschikt voor een gezin met kids, maar ook voor etentjes met vrienden voor als er wat te vieren valt. Kook uitgebreid en serveer een curry met garnalen en betelblad of lamsvlees gemarineerd in tamarinde met groene pepertjes. Serveer daarbij bokchoi gestoofd in oestersaus met knoflook en sluit af met een typisch dessert als kokospudding met gezouten karamel en banaan.

Is het boek écht bruikbaar, of staat hij alleen mooi in de boekenkast?
De receptinhoud van Sambal Shiok is bijzonder goed bruikbaar. Je zult in het begin ongetwijfeld wat struggelen met de onbekende recepten. Maar dankzij Mindy’s numerieke receptbeschrijvingen kun je stapsgewijs toewerken naar een smakelijk resultaat. De 90 recepten zijn verdeeld over 4 hoofdstukken waarin typisch Maleisische streetfood, snacks en maaltijden voor thuis en zoetigheden aan bod komen. Daarnaast geeft Mandy uitgebreide informatie over hoe jij jouw voorraadkast aan kunt vullen met typisch Maleisische specerijen. En geeft ze je goeie tips betreft winkels waar je deze ingrediënten kunt verkrijgen. Dankzij de tamelijk eenvoudige recepten en de praktische tips is Sambal Shiok een goed naslagwerk over de Maleisische keuken en een mooi leidraad waarmee je voortaan deze heerlijke gerechten perfect zelf klaar kunt maken.

Wat is fantastisch aan het boek?
Mijn happy dance voordat ik het boek ontving was terecht, Sambal Shiok is een smakelijke introductie in een keuken waar ik nog niet eerder een stap in gezet had. Hoewel Aziatisch eten een grote favoriet in mijn huishouden is, waren mijn smaakpapillen toch echt in Shiok (get it?) na het proeven van Mandy’s geroosterde kip met kokos en citroengras. Een combinatie van uitgesproken  smaakmakers die samen met de zachte kip voor een waar feestje in de mond zorgden.

Moet jij het boek kopen?
Sambal Shiok is overduidelijk een kookboek dat ontstaan is uit liefde voor een keuken. Tot de nok gevuld met smaken uit haar thuisland, vertaald voor non-Maleisiërs. Naast de fijne schrijfstijl krijgt Mandy bonuspunten voor de tips die ze geeft betreft het weglaten van ingrediënten, zonder dat je op smaak hoeft in te leveren. Wil je ook kennismaken met de Maleisische keuken? Dan is Sambal Shiok een prima startpunt om te proeven van deze zeer smakelijke, gevarieerde en toegankelijke keuken.

Er zijn vast minpunten, toch?
Geen enkel kookboek is foutloos. Ook in Sambal Shiok spotte ik wat verbeterpunten:

1. Voor het gros van de ingrediënten die Mindy in haar recepten gebruikt moet je een bezoek brengen aan een Aziatische supermarkt of toko. Hou hier voorafgaand aan het koken rekening mee.

2. Bij de recepten wordt niet overzichtelijk benoemd hoelang de bereidingstijd van het gerecht is. Zo kun je niet inschatten of met een snelle of lange bereiding te maken hebt.

Enthousiast? Koop het boek via deze link: (affiliate link)
€27,50 | 9789461432681 | maart 2022 | Hardcover | 256 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *