31 oktober 2021

Patisserie van de bakker – Issa Niemeijer-Brown

Patisserie van de bakker

Ik HOU van de geur van versgebakken brood. Zo warm, zo zwoel, het is een geur die je langzaam verleidelijk de bakkerij binnenlokt. Alles wat een bakkerij produceert is comfortfood ten top en schandalig lekker. Of het nou croissants zijn of baguettes, gevuld met chocolade of room… Mij maak je er blij mee. Eenvoudig van smaak, maar reuze gecompliceerd om zelf te maken. Aandacht, precieze afmeting en kwaliteitsingrediënten zijn cruciaal voor een goed resultaat. Maar juist het gebruik van die kwaliteitsingrediënten maken goede patisserie een prijzig product. Een goede kraakverse croissant van mijn favoriete bakkerij in Den Haag tikt zo 5 euries van mijn bankrekening af, maar ik heb het ervoor over. Want hap na hap bevind ik mij eventjes in de patisserie hemel. Keer op keer probeer ik het thuis na te maken, maar tot op heden heb ik de kunst nog steeds niet in de vingers. Gelukkig is daar Issa Niemeijer-Brown met zijn nieuwste boek: Patisserie van de bakker. Daar kan ik vast nog het een en ander van leren.

Wie is de auteur?
Issa Niemeijer-Brown groeide op in een familie met Franse en Italiaanse roots. In een familie waarin de traditie van thuisbakken met de paplepel werd ingegoten. En waarbij de waardering voor kwaliteit en eenvoud hoog in het vaandel stonden. Leuk om te weten: ondanks zijn opvoeding koos hij pas voor het bakkersvak nadat hij cum laude afstudeerde als socioloog. Zijn eerdere bakboek werd door de krant Trouw getipt als het beste kookboek van het jaar en Issa verschijnt regelmatig op radio en tv als expert over de smakelijke wereld van patisserie. Dit schept dus hoge verwachtingen!

Wat maakt het boek uniek?
Na het succes van zijn eerste boek bracht Issa Niemeijer-Brown dit jaar opnieuw een boek uit over zijn grote liefde voor patisserie. Een gecompliceerd vak, dat bekend staat om zijn militaire precisie en verfijning. Een vak dat lang niet voor iedereen is weggelegd. Geduld en veel, heel veel oefening is the key voor de meeste baksels en niet iedereen heeft daar tijd voor. Issa laat in Patisserie van de bakker zien dat er ook een andere soort patisserie bestaat, één waarbij eenvoud en smaak ook samengaan tot een knapperig goudbruin resultaat. En juist dankzij deze combinatie werden Issa’s croissants vorig jaar nog door Het Parool zijn verkozen tot ‘de beste van Amsterdam’!

Zijn de recepten ontzettend moeilijk?
Dankzij Issa’s simpele handelingen maakt iedere enthousiaste thuisbakker voortaan thuis zelf een perfect krokante taartkorst, juicy brownies of een frisse citroencrème waarin de smaak van citroen perfect gebalanceerd naar voren komt. Patisserie van de bakker barst van de recepten die je ook zonder jarenlange vakopleiding goed kan namaken. Eenvoudig, maar o-zo lekker. In zijn nieuwste boek deelt Issa de zeer geliefde recepten van bakkerij Gebroeders Niemeijer. En legt hij op een heldere manier deze toprecepten stap voor stap uit en neemt de lezer van het begin af aan mee door zijn bakkerij.

Voor wie Patisserie van de bakker geschreven?
Patisserie van de bakker is geschikt is voor de enthousiaste thuisbakker. Voor de beginners, maar ook voor de ervaren thuis patissiers die weten hoe je croissantdeeg maakt en eclairs vult. Als beginnende bakker kun je met Issa’s recepten naar hartenlust het hele boek van begin tot eind volgen. Is er iets te moeilijk is? Dan skip je dat baksel gewoon of probeer je het later nog eens opnieuw. Dankzij de eenvoudige en vaak gangbare basistechnieken kun je in een mum van tijd de smakelijke resultaten uit de bakkerij nabootsen. De ervaren bakker kan de inleidende hoofdstukken skippen en meteen beginnen aan het gewenste recept. Een slimme zet van Issa, want hiermee is het boek aansprekend voor een breed publiek.

Waarom is het boek een aanrader?
In Patisserie van de bakker deelt Issa zijn toppers van recepten en geeft thuisbakkers buiten Amsterdam de kans om zijn smakelijke baksels ook eens te kunnen proberen. Al moet je deze natuurlijk el zelf bakken. Maar hoogstwaarschijnlijk ben jij ook een liefhebber van patisserie en thuisbakken, anders had je niet op deze review geklikt. Elk recept dat door Issa in zijn boek is opgenomen, kenmerkt zich door kwaliteit en zijn aandacht voor detail. Zo bak jij dankzij zijn instructies binnenkort de lekkerste Tartelettes aux noix, Appelbollen en Macarons.

Er zijn vast minpunten, toch?
Die zijn er natuurlijk ook. Enige kritiek houdt lezers scherp, dus vandaar toch twee punten die mij tegenstonden:

  1. De manier waarop de recepten geprint zijn vind ik onprettig lezen. Meerdere keren is de uitleg op een aparte pagina gedrukt van de receptinstructies.
  2. Het geprezen recept voor zijn ‘beste croissants van Amsterdam’ is niet in dit boek opgenomen, helaas!

Soort keuken: Voornamelijk Frans.
Geschikt voor: Enthousiaste thuisbakkers, compleet blue of meer ervaren.
Rapportcijfer: 8

Enthousiast? Koop het boek via deze link: (affiliate link)
€30,- | 9789493095663 | oktober 2021 | Hardcover | 175 pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *