31 januari 2022

Izakaya – Tim Anderson

Izakaya-Tim-Anderson-Boek

Tim Anderson, de Britse sensei van de Japanse cuisine did it again! Eerder schreef ik al een review over zijn voorgaande boek: Vegan Japaneasy (lees hem hier) en was toen al onder de indruk van zijn gave om het smakelijke eten uit het land de Rijzende zon te vertalen voor ons nieuwsgierige westerlingen. Als je daarnaast al eens eerder één van Tim zijn boeken hebt doorgebladerd, weet je dat dit naast culinaire pareltjes ook prachtige kunstwerken zijn voor in de boekenkast. Uitgedost in bonte kleuren en gouden gebotste accenten trekken ze direct je aandacht. Zo ook zijn nieuwste kroonjuweel: Izakaya – makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes. Betreed samen met Tim de wereld van de Izakaya’s en ontdek welke iconische gerechten uit de Japanse keuken in die populaire kleine eethuisjes te bestellen zijn. En – niet geheel onbelangrijk – leer je hoe je deze gerechten thuis namaakt voor een echte Izakaya beleving.

Waar gaat het boek over?
Als je onbekend bent met de Japanse keuken, dan begrijp ik dat de term Izakaya je niet zoveel zegt. Let me explain: Izakaya’s zijn kleine Japanse eethuisjes waar Japanners na een lange dag werken even komen ontspannen met een koud drankje, kleine hapjes, snacks of zelfs een maaltijd. Vergelijk het met een Spanjaard die een tapasbar bezoekt of met onze Hollandse vrijmibo inclusief bier en bittergarnituur. Maar dan op zijn Japans en serveren ze alles van lichte hapjes tot en met maagvullende gerechten.

Wie is de auteur?
Japan-kenner Tim Anderson. Hij neemt je aan de hand mee in de fascinerende wereld van de Izakaya’s en laat je kennis maken met de meest populaire gerechten. Denk aan kleine hapjes als yakitori, gemarineerde inktvisjes, schaaltjes edamame boontjes en pickled komkommer met knoflook. Of je nu trek hebt in een paar kleine snacks of toch liever een vullender gerecht op tafel wilt zetten, Izakaya biedt genoeg mogelijkheden om jouw Japanse repertoire opnieuw uit te breiden. Toch meer trek in een vullende maaltijd dan een kleine snack? Probeer dan Tim zijn in sake gestoomde schelpjes of de smakelijke gyoza’s van aubergine met garnalen en gehakt.

Zijn de recepten ontzettend moeilijk?
Het valt echt mee! Wellicht klinkt het tot nu toe wat abracadabra, maar als je door het boek bladert zal veel informatie over de Izakaya’s je duidelijk worden. Izakaya barst uit zijn voegen van de kleine mondvermaakjes, desserts en drankjes. Door Tim aangevuld met een duidelijke uitleg over het belang van een goed gevulde voorraadkast en de benodigde kooktechnieken. Kortom, wederom een feest van Tim Anderson’s hand en daar wil je bij zijn.


Is het een leesboek of een kookboek?
Het boek is mooi in balans, maar uiteindelijk een kookboek. De warme deken van Japanliefde die Tim over je heen legt zorgt ervoor dat enige angst voor de recepten verdwijnt. De inhoud van het boek is samengevat binnen 7 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Licht & Fris, Zwaar & Rijk, Doe-het-zelfdiner, Shime: Volop Koolhydraten, Zoetigheden, Drankjes en tot slot: Basisgerechten. In het ruim 230 pagina tellende boek vind je meer dan 80 gerechten waarmee je zelf de ultieme at-home-Izakaya-ervaring kunt nabootsen.

Waarom is het boek een aanrader?
Izakaya is een mooi boek, ramvol met recepten voor heerlijke hapjes. De persoonlijke anekdotes van Tim over Japan maken het boek persoonlijk. Hij neemt je aan de hand mee door zijn recepten en zorgt er van begin tot eind voor dat je smakelijke good time met hem beleeft. Je waant je in de echte Izakaya’s van Japen en ervaart wat je daadwerkelijk zou proeven als je daar lokaal aan zou aanschuiven. Tim schreef het boek midden in de eerste lockdown in 2020 en toen was alle horeca potdicht. Des temeer voel je zijn liefde en passie voor het vak en het warme genot van het geroezemoes in een goed gevulde eettent.

Is het boek écht bruikbaar, of staat hij mooi in de boekenkast?
Zelf ben ik nog nooit in Japan geweest. En daarnaast reikt mijn kennis van deze keuken niet heel erg ver. In een grijs verleden heb ik een masterclass bekeken over het maken van dashi, bezocht ik wel eens een Japans restaurant en staan er nog 2 boeken van Tim Anderson in mijn boekenkast. Wat mij een newbie maakt op het gebied van de Japanse culinaire wereld. Desondanks was ik opnieuw onder de indruk van Tim zijn skills om Japan weer als culinaire parel aan te prijzen. Ik kijk er naar uit om mijn culinaire horizon weer een stukje te verbreden en zelf aan de slag te gaan in mijn minikeuken. De maakbare recepten van Tim maken het mogelijk om allerlei heerlijke Japanse snacks, drankjes en maaltijden op tafel te toveren.

Er zijn vast minpunten, toch?
Die zijn er, ik liep tegen de volgende punten aan:

1. Tim schrijft zijn receptinstructies graag als één lange lap tekst. Persoonlijk vind ik dit onhandig. Je leest zo snel over stappen heen en kunt niet snel inschatten of er veel handelingen verricht moeten worden bij de bereiding van een recept.

2. Een groot deel van de recepten bevat ingrediënten die je niet gemakkelijk bij je buurtsuper haalt. Plan hiervoor een tripje naar de Aziatische groothandel in!

3. De recepten zijn voor de onervaren chef niet alledaags en zie ik daardoor niet snel op een maandagavond op tafel verschijnen.

Soort keuken: Japans
Geschikt voor: Enthousiaste thuischefs die hun horizon willen verbreden. En voor Japanliefhebbers.
Rapportcijfer: 7,8

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432674 | januari 2022 | Hardcover | 220 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *