10 september 2021

Foolproof uit één pan – Alan Rosenthal

Foolproof-uit-een-pan-Alan-Rosenthal-Foto-Yvette-Koedam

Met een goed gevulde boekenkast vol kookboeken is het hier bijna wekelijks feest. Als je uitgaat van zo’n 50 tot 100 recepten per boek x zo’n 50+ boeken, betekent dat een bijna eindeloze voorraad aan nieuwe recepten! Een nieuw recept uitproberen is altijd wat spannend. Een goede voorbereiding is dan al het halve werk. Maar, hoe goed je je ook aan de voorgeschreven instructies houdt, het wil nog wel eens misgaan… Dankzij het nieuwe kookboek van Alan Rosenthal: Foolproof uit één pan is dat verleden tijd! Het boek barst uit zijn voegen van de eenpansgerechten die zo ontwikkeld zijn dat ze simpelweg niet kúnnen mislukken. Fijn toch?! Daarnaast hou ik onwijs van gemak en efficiëntie, en dankzij Alan’s kookmethode heb je heel weinig afwas. Win-Win!

Wat maakt het boek uniek?
Foolproof uit één pan is het eerste deel uit een nieuwe boekenreeks: de Foolproof-serie. Elk boek in de serie zal geschreven worden over een specifieke manier van koken. Dit eerste deel is geschreven over eenpansgerechten door de Britse Alan Rosenthal, kok, cateraar en receptontwikkelaar die verzot is op stoofmaaltijden en éénpansgerechten. Hij begon in 2008 het verkopen van zijn stoofmaaltijden op boerenmarkten, wat een daverend succes bleek! Fast forward, inmiddels levert Alan aan grote winkelketens en geeft hij daarnaast workshops over deze manier van koken. Alan is dus de absolute eenpans-koning!

Is het een leesboek of een kookboek?
Een kookboek. Alan is een man van weinig woorden. Op een inleiding en dankwoord na, beschrijft hij puur en alleen zijn eenpansgerechten. Prima vind ik dat! Het boek is er ook niet naar om grote lappen (persoonlijke) tekst in op te nemen. Daarnaast heeft Alan zijn recepten kort en bondig op papier weten te zetten en zie je in één oogopslag meteen hoeveel tijd een recept in beslag zal nemen.

Zijn de recepten ontzettend moeilijk?
Alles behalve moeilijk! De recepten in Alan’s nieuwe boek beloven foolproof te zijn. Mislukken is volgens de subtitel van het boek zelfs niet mogelijk. Dit is een flinke belofte. Maar bladerend door het boek valt mij op dat deze grote woorden wel eens waar kunnen zijn. Foolproof uit één pan staat vol smakelijke comfortfood; geurige stoofpotten, pittige curry’s, smeuïge risotto’s en zelfs zoete desserts waarbij alles echt maar in één pan gemaakt is. Perfect nu we de komende weken weer guur Nederlandse herfstweer tegemoet gaan! Alan weet in Foolproof uit één pan goed te variëren tussen vlees-, vis- en vega gerechten. Zo kun je zelfs gerust de meest moeilijke eters uitnodigen om aan te schuiven voor een

Kan je makkelijk aan de ingrediënten komen?
Ja. Bijna alle ingrediënten die ik bladerend door het boek tegenkom zijn gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Er zijn een paar uitzonderingen, want Alan’s maakt bijvoorbeeld gebruik van een aantal soorten pepers. Hiervoor moet je een toko opzoeken. Verder werkt Alan ook met ingrediënten als cavolo nero, buikspek en zuurdesembrood, hiervoor kun je terecht bij lokale groenteboeren, slagers en bakkerijen.

Heb ik het boek al gebruikt?
Zelf heb ik de zwartebonenchili met avocadosalsa van pagina 17 gemaakt. Keurig netjes volgde ik het recept en er kwam vervolgens een heerlijke licht pittige chili uit. Heerlijk! We aten twee porties voor volwassenen en alsnog bleef er een ruime portie over die we de dag erna als lunch konden opeten.

Wat is fantastisch aan het boek?
Als je krap zit qua tijd (of gewoon geen superchef bent) is Foolproof uit één pan een hele fijne uitkomst. Zoals de subtitel van het boek al zegt: zijn het waanzinnige eenpansgerechten die niet kúnnen mislukken. Nadat je de minimale voorbereidingen getroffen hebt, hoef je de ingrediënten alleen maar samen in de pan te stoppen. Veel recepten zijn zo geschreven dat de oven of het gasfornuis het werk voor je doet en jij alleen hoeft te wachten tot je kan aanvallen.

Absolute aanraders uit het boek:
De Thaise curry met zalm, zoete aardappel en mais. Spaghetti met venkel, citroen en munt. De Zwartebonenchili met Avocadosalsa. De gebakken gember-chilirijst met varkensgehakt. De gebakken peren met chocolade en sinaasappel amandelkruimels. En de cake met aardbei, limoen & vlierbloesem.

Moet jij het boek kopen?
Foolproof uit één pan is een prima aanvulling op je boekenkast. Het is geen groot kookboek, na 144 pagina’s sla je het boek namelijk weer dicht. Maar toch bevat het boek meer dan 100 recepten waarmee je een smakelijk avondmaal op tafel kunt zetten!

Soort keuken: Fusion. De recepten zijn Italiaans, Spaans, Frans, Indisch, Mexicaans. The whole shabang!
Geschikt voor: Chefs die krap in hun tijd zitten of chefs die inspiratieloos zijn voor het avondeten.
Rapportcijfer: 7,5

Hier kun je het boek aanschaffen:
(affiliate link)
€17,99 | 9789023016762 | september 2021 | 144 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Becht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *