1 december 2021

Het Vleesboek – Luc De Laet

Het Vleesboek Luc de Laet - Yvette Koedam

Als je mij en (vooral) Jordy ergens blij mee maakt, is het toch wel een lekker stukkie vlees op het bord. Sorry not sorry voor alle vegetariërs of veganisten die dit lezen, maar er gaat gewoon niets boven die hartige smaak, bite en neuskietelende geur van vlees. En anno 2022 zijn we écht wel bewuster geworden wat betreft de kwantiteit aan vleesconsumptie. Maar zodra een smakelijke kans zich voordoet kun je Jordy achter de barbecue uittekenen, waar een lekker lappie op ligt te braden. En hoewel we inmiddels een klassiek arsenaal hebben qua bereiding, is nieuwe inspiratie AL-TIJD welkom. Dus toen Luc de Laet zijn nieuwe boek: Het Vleesboek uitbracht, stond Jordy natuurlijk te trappelen van enthousiasme. En ik geef hem geen ongelijk.

Wie is de auteur?
Al zijn hele leven lang draait het voor de Belgische vleesschialist (get it?) Luc de Laet om goed vlees. Hij groeide op op een varkensboerderij en volgde dankzij een push van zijn vader al heel jong de slagersopleiding. In de weekenden ging hij daarnaast aan de slag bij de lokale slager om de kneepjes van het vak van a tot z te leren. Hij werd een fervent liefhebber van rundvlees en leerde elk deel van het dieren lichaam te waarderen. Jaren later begon hij een kleine slagerij in een buurdorpje van Antwerpen en groeide zo in 30 jaar uit tot een vleesimperium dat inmiddels internationaal bekendstaat. Fast forward naar moderne tijden, Luc runt inmiddels een mega succesvol vleesimperium, bestaande uit meerdere restaurants, winkels en zelfs een groothandel. Er miste nog één ding… Een kookboek met daarin de beste recepten voor elk soort stuk vlees. En dus ging Luc aan de slag.

Waar gaat het boek over?
Het Vleesboek beslaat volledige informatie over alle diersoorten waarvan je bij de slager stukken vlees kan kopen. Dit zijn: Rund, Kalf, Varken, Lam, Gevogelte en Wild. De Laet fileert in Het Vleesboek de allerbeste stukken vlees en maakt hiermee de lekkerste bereidingen. Hij vertelt daarnaast het herkomstverhaal van enkele rassen, spreekt met kleinschalige boeren en -niet geheel onbelangrijk- deelt de recepten voor de bereiding van dat heerlijke stukje vlees. Tot slot heeft Luc een hoofdstuk in het boek opgenomen waarin een aantal belangrijke basis smaakmakers benoemd worden. Basiskrakers waarmee je het vlees optimaal op smaak kan brengen.

Is het boek écht bruikbaar, of staat hij mooi in de boekenkast?
Het boek is zeker bruikbaar, mits je er de volledige aandacht aan geeft. Ik raad je aan om te starten met het bestuderen van de inhoudsopgave van Het Vleesboek. Elk hoofdstuk in het boek barst namelijk van de tongstrelende recepten die je met de beste stukken vlees kunt bereiden. Zo wist ik bijvoorbeeld al aardig wat stukken vlees van een rund op te noemen, maar dat er meer dan 20 stukken zijn (naast orgaan en restvlees) was ook voor mij nieuw. Één blik op deze overzichtelijke inhoudsopgave toont je in welk hoofdstuk je het recept voor je volgende smakelijke maaltijd kunt zoeken. En ben je inspiratieloos? Ook dan biedt Luc’s inhoudsopgave je licht in de duisternis, de keuze is reuze!

Waarom is het boek een aanrader?
Allemaal leuk en aardig, zulke lovende woorden. Maar één essentiële vraag is nog onbeantwoord: ‘Noem eens wat van die succesrecepten op dan?’. Het water liep mij in de mond bij Luc’s smakelijke Tartaar Piemontese, Pulled Pork Jamaican style, Traag gegaarde Lamsschouder uit de oven en zijn Kruidige Marokkaanse drumsticks. Of je nu een recept zoekt voor een smakelijk voorgerecht of de show wilt stelen met een juicy hoofdgerecht? In Het Vleesboek zul je gegarandeerd vinden wat je zoekt.

Los van de culinaire inhoud is het boek ook bijzonder interessant om eens door te bladeren als je (nog) geen passie voor vlees hebt. Als je meer wilt weten over de herkomst van dat stuk vlees op je bord. Of over de vele rassen runderen, kalveren en lammeren waarvan er vlees verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. En tot slot als je meer wilt weten over stukken vlees die je eigenlijk alleen maar kent omdat je ze in barbecue-boeken, restaurants of televisieprogramma’s voorbij ziet komen. Het Vleesboek doet dubbel dienst voor de lekkerbekken en de echte vleesjunkies.

Er zijn vast minpunten, toch?
Er zijn twee punten die mij opvielen:

1. Er staan voldoende recepten in het boek om een groot aantal maaltijden te kunnen serveren. Verwacht je echter dat er alleen maar recepten in staan, dan zal dat je tegenvallen. Ruim de helft van het boek is gevuld met informatie over dierrassen en vleessoorten.

2. De recepten zou ik niet categoriseren onder ‘makkelijk’. Je hebt écht wel wat ervaring nodig om de recepten succesvol te kunnen bereiden.

Moet jij het boek kopen?
Het vleesboek barst uit zijn voegen van gedetailleerde informatie over vlees. Het is een boeiend naslagwerk waaruit je enorm veel kunt leren over de vele verschillende soorten vlees, de specifieke bereidingen hiervan en welk stuk vlees je het beste kunt ‘pairen’ met andere smakelijke ingrediënten. De recepten die door Luc de Laet in het boek zijn opgenomen zijn van een hoog niveau. En hoewel ik ze stuk voor stuk als smakelijk heb gemarkeerd, laat ik de bereiding ervan toch maar over aan Jordy. Want ik zou er niet veel van bakken…Voor echte vleesliefhebbers is Het Vleesboek een absolute musthave. De combinatie van ijzersterke recepten met de vakkennis van de Laet maakt het een naslagwerk dat je zowel in de boekenkast kan zetten als een boek dat je op de koffietafel kunt leggen. Een boek dat zorgt voor smaak en conversatie.

Soort keuken: Fusion, ik kwam zoveel recepten tegen uit verschillende internationale keukens dat één enkel label niet voldoet.
Geschikt voor: Pitmasters, barbecue-liefhebbers en andere vleeschalisten.
Rapportcijfer: 7

€39,99 | 9789401468886 | december 2021 | Hardcover | 286 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *