9 september 2019

Olie, azijn, zout & zuur – Johan Björkman

Olie-Azijn-Zout-en-Zuur-Johan-Bjorkman.-Foto3-Yvette-Koedam-rotated.jpg

Duurzaam leven is anno 2021 relevanter dan ooit. De klimaattop is net weer achter de rug en zo’n beetje iedere wereldleider heeft weer zijn belofte voor een groenere planeet gedaan. Nu tijd voor actie! Steeds meer proberen wij met zijn allen door middel van bewuste keuzes minder impact te maken op het klimaat. Bewuster eten is daar een groot onderdeel van! Lokaler je groenten kopen, minder vlees eten en minder eten weggooien. Allemaal actiepunten die iedereen wel kent. Iets wat nog een tikkeltje minder gedaan wordt is het inmaken van je eigen azijn, olie of groenten. Toch is het (als je erover nadenkt) logisch om resten van kruiden of een teveel aan groenten te verwerken tot een pot zelfgemaakte heerlijkheid. Dankzij kookboeken als Olie, Azijn, Zout & Zuur lijkt daar verandering in te komen en wordt wecken en inmaken steeds populairder.

Wat maakt het boek uniek?
In Olie, Azijn, Zout & Zuur legt Johan je uit hoe restvoedsel, kruiden en andere ingrediënten ingemaakt kunnen worden. Op deze manier wordt voedsel niet alleen langer houdbaar, maar je kunt hier ook een aardige voorraadkast mee opbouwen! Johan hoopt dat lezers door middel van zijn recepten het inmaken van groenten en kruiden omarmen, het onder de knie proberen te krijgen en durven te experimenteren met verschillende ingrediënten.

Wie is de auteur?
Johan Björkman. Johan begon zijn culinaire carrière op jonge leeftijd als afwasser in de keuken en klom helemaal op tot chef de cuisine van het sterrenrestaurant Koka in Gotenburg, Zweden. In Olie, azijn, zout & zuur deelt Björkman zijn uitgebreide kennis over diverse conserveringstechnieken als drogen, inmaken en fermenteren.

Is het een leesboek of een kookboek?
Johan Björkman heeft met Olie, Azijn, Zout & Zuur een fijn naslagwerk geschreven voor het inmaken van verschillende soorten voedsel. Zowel beginnende koks als ervaren chefs kunnen met de tips en recepten van Johan aardig uit de voeten. Waar een beginnende kok misschien meer heeft aan zijn tips over het drogen van kruiden, kan een ervaren chef dankzij dit boek een goed gevulde provisiekast opbouwen en diepte geven aan zijn maaltijden.

Olie, Azijn, Zout & Zuur bevat naast de recepturen en tips van Johan weinig leesvoer. Het valt dus echt onder de categorie kookboeken, een boek dat je uit de kast haalt als je er ook daadwerkelijk iets uit gaat bereiden.

Zijn de recepten ontzettend moeilijk?
Elk van Johan zijn technieken heeft in het boek een eigen hoofdstuk. Of je nu kruiden wilt drogen, een eigen olie wilt maken, door middel van zout wilt pekelen of groenten gaat fermenteren, met de informatie die Johan stap voor stap heeft beschreven moet het haalbaar zijn om het recept na te maken. De moeilijkheidsgraad is niet persé hoog, dan is het vinden van bepaalde ingrediënten moeilijker.

Let wel op dat je techniek van het inmaken goed onder de knie krijgt. Als je potten namelijk niet goed schoonmaakt zal de inhoud gaan gisten en schimmelen. Als je de pot dan na een tijdje opendraait ontploft de boel!

Kan je makkelijk aan de ingrediënten komen?
Voordat je aan de slag gaat met het inmaken van je eigen groenten raad ik je aan om de ingrediëntenlijsten en het hoofdstuk over de benodigde potten en flessen goed door te lezen. Zo weet je precies welke ingrediënten je in ieder seizoen van het jaar gemakkelijk kan kopen. Het boek bevat een flink aantal typisch Scandinavische ingrediënten die voor ons wat moeilijker verkrijgbaar zijn (denk bijvoorbeeld aan vlierbloesemschermen, sparrenscheuten, azijnessence 12%, dwergkweeappeltjes of meirapen). Gelukkig geldt die moeilijke vindbaarheid voor een klein gedeelte van de recepten, de meeste recepten zijn prima te maken zonder uitgebreide zoektocht.

Wat vind je geweldig?
Dankzij Johan leer je hoe je de benodigde potten moet schoonmaken voorafgaand aan het wecken, en (heel belangrijk) hoe je na het vullen de potten goed luchtdicht moet afsluiten. Goede voorbereiding is het halve werk!

Er zijn vast minpunten, toch?
Sommige recepten in het boek zijn eenvoudig, een flink aantal zijn wat ingewikkelder. De uitdaging is om uit te vinden wat je zelf lekker vindt en met die recepten te blijven oefenen.

Absolute aanraders uit het boek:
Het hoofdstuk over het drogen van kruiden biedt een mooie basis voor een aantal zelf samenstellen van heerlijke kruidenmixen.

Moet jij het boek kopen?
Zelf maak ik regelmatig eten in. Inmiddels gaan de meeste pogingen goed en heb ik het verwerken van voedsel wel onder de knie. Potten zoetzuur, pastasaus, appelmoes, soepen en groenten stapelen zich langzaamaan in mijn voorraadkast. Toch viel het mij iet wat tegen toen bleek dat Olie, Zijn, Zout & Zuur (te) veel recepten bevat die ik niet zal maken. Ik experimenteer graag in de keuken maar ik zal niet snel gedroogde rozenblaadjes, olie van gebrand hooi of sparrenscheutenkappertjes op tafel zetten. Ik gok de gemiddelde thuiskok ook niet, dus blader het boek eerst eens goed door voordat je het aanschaft.

Soort keuken: Scandinavisch
Geschikt voor: De meer ervaren thuischef die al producten inmaakt of wil leren inmaken.
Cijfer: 7

Hier kun je het boek aanschaffen:
(affiliate link)
€20,95 | 9789461432193 | september 2019 | 176 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door: Good Cook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *